Luật "Stand Your Ground", "Đứng lên tự vệ" ở Mỹ

Tại Sao Nước Mỹ Có Quá Nhiều Bạo Động Bằng Súng Đạn ...?! Lí Do Chủng Tộc !!

Mike Wilson lược dịch

http://sachhiem.net/SACHNGOAI/M/MikeWilson_08.php

19-Jul-2022

Trong lịch sử Mỹ, súng đạn đã là biểu tượng nói lên việc bảo vệ lợi ích của người da trắng. Trong quảng cáo chính trị của các ứng viên da đen, chúng ta không bao giờ thấy hình ảnh súng đạn, vì người Mỹ đen cầm súng đạn có thể gây hiểu nhầm là nổi loạn .

From Mike Wilson on 2022-07-18 16:09

Gần đây, ngay trong các quảng cáo mang thông điệp của đảng viên Cộng Hòa, thường có đề cập đến súng đạn, và việc dùng súng để "săn" hay "bắn bỏ", "triệt hạ" những ai không cùng chính kiến với chúng.

(Trong quảng cáo chính trị của các ứng viên da đen, chúng ta không bao giờ thấy hình ảnh súng đạn, vì người Mỹ đen cầm súng đạn có thể gây hiểu nhầm là nổi loạn !).

Hai học giả chuyên về truyền thông (Ryan Neville-Shepard và Casey Ryan Kelly) đã chỉ cho chúng ta thấy rằng sự kêu gọi về khác biệt chủng tộc đối với cử tri da trắng đã phát triển và cải tiến theo chiến lược miền Nam của đảng Cộng Hòa, mà kể từ thập kỷ 1960 nó đã được dùng để làm suy yếu đảng Dân Chủ tại miền Nam bằng cách lợi dụng lòng hậm hực hằn học (của dân Mỹ trắng) về chủng tộc.

Trong lịch sử Mỹ, súng đạn đã là biểu tượng nói lên việc bảo vệ lợi ích của người da trắng.

Trong cuốn sách "Loaded: A Disarming History of the Second Amendment", (Nạp đạn: Lịch sử của Tu chính án thứ hai bị lột trần), nhà sử học Roxanne Dunbar-Ortiz đã ghi lại dẫn chứng những Người Cha sáng lập của Mỹ ban đầu quan niệm về Tu chính án thứ Hai là để bảo vệ cho dân quân da trắng ở vùng biên cương trong nỗ lực của họ nhằm khuất phục và tiêu diệt người bản địa (da đỏ).

Tu chính án thứ Hai cũng được thiết kế để bảo vệ các chủ nô lệ miền Nam do lo sợ các cuộc nổi dậy của dân nô lệ.

Chính vì thế mà những nhà lập quốc Mỹ không bao giờ tưởng tượng rằng quyền mang súng đạn là tự do cá nhân dành cho dân bản địa và dân da màu!

Như được minh họa trong cuốn sách của Richard Slotkin "Gunfighter Nation: The Myth of the Frontier in the Twentieth-Century America", ("Quốc gia của kẻ đấu súng: Huyền thoại vùng biên giới ở nước Mỹ trong thế kỷ 20"), một bộ phim và thể loại văn học nổi tiếng về những cao bồi da trắng, siêu nam tính, và những tay súng của miền Tây đã "khai hóa" vùng biên giới hoang dã để làm nơi an toàn cho những người da trắng chủ nhà.

Luật súng đạn hiện nay phản ánh sự khác biệt chủng tộc mang tính lịch sử liên quan đến "ai được phép" và trong những trường hợp nào các cá nhân này được phép sử dụng vũ lực để gây chết người.

Ví dụ, cái gọi là luật "stand your ground"* ("tự vệ chính đáng") đã được sử dụng theo thông lệ để biện minh cho việc giết người da đen, đáng chú ý nhất là trong vụ Trayvon Martin.

Ảnh của Trayvon Martin không ghi ngày tháng, mặc áo hoodie đã được những người biểu tình trưng bày và được các thương gia bán trên áo hoodie, áo phông và móc khóa.

Những người ủng hộ quyền kiểm soát súng "Everytown for Gun Safety" (Chỗ Nào cũng Ủng hộ An toàn Súng đạn) đã phát hiện ra rằng các vụ giết người do những kẻ bắn súng da trắng giết nạn nhân da đen "được coi là chính đáng thường xuyên hơn gấp 5 lần so với khi kẻ bắn súng là người da đen và nạn nhân là người da trắng".

Bài viết dưới đây còn đề cập đến các thông điệp quảng cáo tranh cử "sặc mùi súng đạn" của các đảng viên Cộng Hòa - như Will Brooke của bang Alabama, Kay Daly của bang North Carolina, và Marjorie Taylor Greene của bang from Georgia.

Như vậy, để cho thấy rằng, nước Mỹ vẫn còn người da trắng sẵn sàng dùng súng đạn để bảo vệ lợi ích của họ trong một xã hội vẫn còn nạn kỳ thị chủng tộc ... và do đó súng đạn vẫn còn là mối nguy vô phúc, bất hạnh cho người dân Mỹ, gồm đủ loại màu da, trong các vụ giết người hàng loạt !

Mike Wilson

tóm lược và bình luận.

_________________

* SH chú thích: Ở Mỹ, luật "Stand your ground" là nguyên tắc pháp lý cho phép một người sử dụng vũ lực chết người để tự vệ mà không cố gắng rút lui trước.

Militant white identity politics on full display in GOP political ads featuring guns

https://www.penncapital-star.com/ commentary/ militant-white- identity-politics- on-full-display- in-gop-political-ads- featuring-guns-opinion/

By Ryan Neville-Shepard and Casey Ryan Kelly

Republican Eric Greitens, a candidate for Missouri's open U.S. Senate seat, shocked viewers with a new online political ad in June 2022 that encouraged his supporters to go "RINO hunting.

Eric Greitens political ad with gun

Appearing with a shotgun and a smirk, Greitens leads the hunt for RINOs, shorthand for the derisive "Republicans In Name Only." Along with armed soldiers, Greitens is storming a house under the cover of a smoke grenade.

"Join the MAGA crew," Greitens says in the video. "Get a RINO hunting (killing) permit. There's no bagging limit, no tagging limit and it doesn't expire until we save our country."

The ad comes from from a candidate who has repeatedly found himself in controversy, having resigned as Missouri's governor amid accusations of sexual assault and allegations of improper campaign financing that sparked an 18-month investigation that eventually cleared him of any legal wrongdoing.

The political ad was also launched – and quickly removed – from Facebook and flagged by Twitter at a time when the nation is still coming to terms with the insurrection at the U.S. Capitol and reeling from mass shootings in Tulsa, Oklahoma, Uvalde, Texas, Buffalo, New York and Highland Park, Illinois.

Capitol riots timeline: What happened on 6 January 2021?

The ad continues to circulate on YouTube via various news sources.
Greitens's call to political arms is hardly new.

Guns as a symbol of whiteness

As communication scholars, we have studied the ways that white masculinity has influenced contemporary conservative populism.

We have also examined the ways that racial appeals to white voters have evolved under the GOP's Southern strategy, the long game that conservatives have played since the 1960s to weaken the Democratic Party in the South by exploiting racial animus.

Symbolically, guns in the U.S. have historically been linked to defending the interests of white people.

In her book "Loaded: A Disarming History of the Second Amendment," historian Roxanne Dunbar-Ortiz documents how America's Founding Fathers originally conceived of the Second Amendment as protection for white frontier militias in their efforts to subdue and exterminate Indigenous people. The Second Amendment was also designed to safeguard Southern slave owners who feared revolts.

As a result, the right to bear arms was never imagined by the founders to be an individual liberty held by Indigenous people and people of color.

As illustrated in Richard Slotkin's book "Gunfighter Nation: The Myth of the Frontier in Twentieth-Century America," the popular film and literary genre of the Western glamorized white, hypermasculine cowboys and gunslingers "civilizing" the wild frontier to make it safe for white homesteaders.

Contemporary gun laws reflect a historic racial disparity concerning who is authorized and under what circumstances individuals are allowed to use lethal force.

For example, so-called "stand your ground" laws have been used historically to justify the killing of Black men, most notably in the Trayvon Martin case.

Gun control advocates Everytown for Gun Safety have found that homicides resulting from white shooters killing Black victims are "deemed justifiable five times more frequently than when the shooter is Black and the victim is white."

Aside from the shock value, guns in ads became a symbol of opposition to the Obama administration.

For instance, in 2014, U.S. congressional candidate Will Brooke of Alabama ran an online ad in a Republican primary showing him loading a copy of the Obamacare legislation into a truck, driving it into the woods and shooting it with a handgun, rifle and assault rifle.

Not done, the remains of the copy were then thrown into a wood chipper. Although Brooke lost the seven-way primary, his ad received national attention.

The call to defend a conservative way of life got increasingly bizarre – and became a common tactic for GOP candidates.

Well before Greitens, U.S. congressional candidate Kay Daly from North Carolina fired a shotgun at the end of an ad during her unsuccessful campaign in 2015 asking supporters to join her in hunting RINOs.

The ad attacked her primary opponent, incumbent Rep. Renee Elmers, a Republican from North Carolina, for funding Obamacare, "Planned Butcherhood" and protecting rights of "illegal alien child molesters."

Conservative GOP Rep. Marjorie Taylor Greene, from Georgia, ran an ad for a gun giveaway in 2021 that she made in response to what she claimed was Biden's arming of Islamic terrorists (not true) as well as Speaker of the House Nancy Pelosi's allegedly (no proof) sneaking the Green New Deal and other liberal legislation into a budget proposal.

Firing a weapon from a truck, she announced she would "blow away the Democrats' socialist agenda."

_______

Ryan Neville-Shepard is an associate professor of communication at the University of Arkansas. Casey Ryan Kelly is a professor of communication studies at the University of Nebraska-Lincoln. They wrote this piece for The Conversation, where it first appeared.