Vụ Án Chất Độc Da Cam và Công Luận Quốc Tế

liên mạng

nguồn: http://www.phapluattp.vn/

30 tháng 5, 2009

LTS: Xin ai đó trên thế giới này giải thích cho chúng tôi hiểu ý nghĩa hay nguyên nhân cao đẹp nào, dù nhỏ bé đến đâu, của 8 triệu tấn bom (bom Napalm và bom chùm) và 77 triệu lít chất độc khai quang màu Cam thả xuống trên giải đất màu mỡ của nước Việt Nam chúng tôi, và trên đầu của tất cả những nạn nhân còn sống và nạn nhân đã chết của dân tộc chúng tôi. - Không có - Vậy thì cái lý do tối thiểu nhất phải là một sự trả thù. Vậy đã có ai trong xứ Việt Nam chúng tôi đã đến xứ Mỹ gây hại để đất nước chúng tôi phải lãnh sự trả thù ghê gớm như thế ? - Cũng không nốt - Những tiếng "không" to đùng đó là nguyên nhân của những tấm lòng trắc ẩn trước những thân hình dị dạng, những gương mặt không thành hình, những cánh tay không mọc nổi, những cuộc sống tủi nhục mà không có vật chất nào có thể bù đắp được. Những tiếng "Không" đó là động lực cho những lá thư tranh đấu của những người tử tế đòi sự lên tiếng của lương tâm mà bạn đọc sẽ thấy ở dưới bài. Xin quí bạn hỗ trợ tích cực cho công việc đầy tình người này. (SH)


 

Mít-tinh ủng hộ phán quyết của Tòa án công luận quốc tế

 

(PL)- Chiều qua (29-5-2009), Liên hiệp Các tổ chức hữu nghị, Ủy ban Hòa bình và Hội Nạn nhân chất độc da cam TP.HCM đã mít-tinh ủng hộ phán quyết của Tòa án công luận quốc tế do Hội Luật gia dân chủ quốc tế tổ chức tại Paris trong hai ngày 15 và 16-5.

Bác sĩ Nguyễn Thị Ngọc Phượng, Phó Chủ tịch Hội Nạn nhân chất độc da cam Việt Nam, cho rằng phán quyết của Tòa án công luận quốc tế đã đánh thức lương tâm loài người, tranh thủ thêm sự ủng hộ của dư luận thế giới. Tòa án này là khởi đầu cuộc đấu tranh buộc các công ty hóa chất và chính phủ Hoa Kỳ phải có trách nhiệm bồi thường những thiệt hại gây ra cho nhân dân và môi trường Việt Nam.

Trong hai ngày 4 và 5-6, nhóm đối thoại của Hội Nạn nhân chất độc da cam Việt Nam sẽ đệ trình phán quyết của Tòa án công luận quốc tế lên Hạ viện Hoa Kỳ để tạo áp lực, nhằm đòi bồi thường cho nạn dân da cam Việt Nam

DUY TÍNH/ Pháp Luật Việt Nam

 

Hội nạn nhân chất độc da cam/dioxin Việt Nam:

Sẽ tiếp tục đấu tranh dưới nhiều hình thức

Thứ Năm, 28 tháng 5, 2009, 13:15

(ANTĐ) - Chiều qua, 27-5, Hội nạn nhân chất độc da cam/dioxin Việt Nam (VAVA) đã chính thức thông báo kết quả Tòa án Lương tâm Nhân dân quốc tế ủng hộ nạn nhân chất độc da cam/dioxin Việt Nam, diễn ra tại Paris (Pháp) trong 2 ngày 15 và 16-5.

Phó Chủ tịch VAVA Nguyễn Xuân Thu cho biết, Tòa án đã khẳng định chính quyền và các công ty hoá chất Hoa Kỳ phải chịu trách nhiệm trước việc gây ra cuộc chiến tranh hóa học, đã hủy diệt một bộ phận môi trường thiên nhiên và thảm thực vật tại Việt Nam. Tòa kết luận, Chính phủ Hoa Kỳ đã phạm tội “hủy diệt sinh thái”. Các công ty hóa chất Hoa Kỳ bị buộc tội đồng phạm trong các hành vi nói trên.

Chính phủ Hoa Kỳ phải bồi thường đầy đủ cho các nạn nhân do chính họ gây ra, phải khắc phục môi trường, thanh lọc chất ô nhiễm dioxin trong đất, nước và các “điểm nóng” xung quanh các căn cứ quận sự trước đây của Mỹ. Bản kết luận của Tòa án cũng khuyến nghị Chính phủ Việt Nam thành lập ủy ban Chất độc da cam để đánh giá khối lượng bồi thường cho nạn nhân, nhóm gia đình, cộng đồng Việt Nam.

Về kế hoạch thời gian tới, ông Thu cho biết VAVA sẽ tiếp tục đẩy mạnh cuộc đấu tranh ra nhiều Châu lục như Bắc Mỹ, Đông Âu, Hàn Quốc. VAVA cũng sẽ chờ quyết định của Chính phủ Việt Nam về việc chấp thuận thành lập ủy ban Chất độc da cam” - ông Thu chia sẻ.

Được biết, ngay sau chuyến thăm của đại sứ Nam Phi, hôm nay (28-5), VAVA sẽ tiếp đón một đoàn phóng viên Nhật Bản để cung cấp thêm nhiều tư liệu về chất độc da cam. Vào ngày 30-5 tới, tại Đà Nẵng sẽ diễn ra cuộc mít tinh nhằm khuấy động phong trào và thu hút sự quan tâm, chia sẻ của dư luận đối với nạn nhân chất độc da cam/dioxin Việt Nam.

Tiến Hưng/ An Ninh Thủ Đô

 

Quốc tế ủng hộ nạn nhân chất độc da cam Việt Nam

 (PL)- Vào 14 giờ hôm nay (27-5), Hội Nạn nhân chất độc da cam/dioxin Việt Nam (VAVA) sẽ tổ chức họp báo về kết quả của phiên tòa dư luận quốc tế ủng hộ nạn nhân da cam Việt Nam vừa diễn ra tại Paris (Pháp).

Ông Mai Thế Chính, Trưởng ban Tuyên truyền VAVA, cho biết ngay khi kết thúc phiên tòa, VAVA đã nhận được sự quan tâm, ủng hộ của nhiều nước trên thế giới. Sáng qua (26-5), đại sứ nước Venezuela đã gửi đến VAVA bức thư chúc mừng kết quả mà Việt Nam đã đạt được tại Tòa án dư luận quốc tế.

Cũng theo ông Chính, tại cuộc họp báo, VAVA sẽ lấy ý kiến đóng góp cho kế hoạch thành lập Ủy ban Chất độc da cam trước khi trình Chính phủ. Đây sẽ là một trong những bước đi quan trọng nằm trong kế hoạch tiếp theo của VAVA để yêu cầu chính phủ Mỹ phải có chính sách bồi thường cho nạn nhân chất độc da cam Việt Nam

 

Điều trần về chất độc da cam tại Mỹ:

Hy vọng hình thành một dự luật để giải quyết vấn đề hiệu quả hơn

VOV News 12:12 PM, 25/05/2009

Hạ nghị sỹ Faleomavanega: Điều mà tôi muốn gửi đến các nạn nhân chất độc da cam Việt Nam là hãy kiên nhẫn chờ đợi, điều đó chưa thể giải quyết trong một sớm một chiều. Ngày 4/6 tới, tại Washington, Mỹ sẽ diễn ra cuộc điều trần lần thứ 2 về Chất độc da cam mà quân đội Mỹ đã sử dụng trong các cuộc chiến tranh. Cuộc điều trần này do Tiểu ban Châu Á Thái Bình Dương và các vấn đề toàn cầu thuộc Uỷ Ban đối ngoại của Hạ Viện Mỹ thực hiện, nhằm mục đích thu thập thêm thông tin về tác hại của loại hoá chất này đối với con người, đồng thời cũng đề xuất cụ thể với chính quyền Mỹ về biện pháp giải quyết vấn đề này.

Phóng viên VOV tại Mỹ phỏng vấn Hạ Nghị sỹ Mỹ Faleomavanega- người từng là cựu chiến binh Mỹ tại Việt Nam, hiện là Chủ tịch của Tiểu ban tổ chức cuộc điều trần lần thứ hai này. Hạ Nghị sỹ Mỹ Faleomavanega cho biết: Tôi phục vụ trong quân đội Mỹ ở Việt Nam từ năm 1967 đến 1968 và đó là lần đầu tiên tôi biết tới Việt Nam, thật không may, lại trong điều kiện chiến tranh, vì vậy đó là những ngày tồi tệ nhất trong cuộc đời tôi. Tôi phải nhìn thấy người dân Việt Nam chịu đựng chiến tranh và chứng kiến những tác hại mà cuộc chiến tranh có thể gây ra đối với bất kỳ đất nước nào.

PV: Như ông đã biết, cuộc điều trần về nạn nhân chất độc da cam, do tiểu ban của ông thực hiện năm ngoái được người Việt Nam hết sức ủng hộ và quan tâm, ông có thể nói về mục tiêu của cuộc điều trần sắp tới?

Hạ nghị sỹ Faleomavanega: Hiện nay, chúng tôi đang chuẩn bị cho phiên điều trần thứ 2 vào tháng tới. Ở Mỹ chúng tôi chưa giải quyết vấn đề ảnh hưởng chất độc da cam đối với con người một cách thoả đáng, không chỉ người dân Việt Nam mà còn nhiều binh sĩ của chúng tôi những người bị phơi nhiễm chất độc da cam và hiện nay chúng tôi vẫn chưa biết tất cả những ảnh hưởng của chất độc này. Tôi đã được xem kết quả của chất độc da cam ảnh hưởng như thế nào với người dân Việt Nam. Đó là một trong những quyết định tồi tệ trong thời kỳ chiến tranh. Tôi cho rằng đây là một trang đen tối trong lịch sử của chúng tôi.

Hiện nay, chúng ta có thể nói một cách dễ dàng rằng sử dụng chất độc da cam là một quyết định kinh khủng nhưng không làm điều gì cả. Cho dù chất độc da cam ảnh hưởng tới người Việt Nam hay binh sỹ Mỹ, bất kỳ người nào bị phơi nhiễm chất độc da cam đều thuộc trường hợp này. Do đó, tôi rất hy vọng rằng cuộc điều trần này sẽ thu thập thêm nhiều thông tin giúp cho chúng tôi trong việc đưa ra các quyết định tiếp theo, hy vọng là có thể hình thành một dự luật để giải quyết vấn đề này một cách hiệu quả hơn, không chỉ đối với nạn nhân Việt Nam, mà đối với cả binh sĩ của Mỹ.

PV: Theo ông phía Mỹ nên có trách nhiệm như thế nào đối với các nạn nhân chất độc da cam ở Việt Nam?

Hạ nghị sỹ Faleomavanega:Nếu Chính phủ Mỹ làm điều gì sai, thì họ phải chịu trách nhiệm, là phải sửa chữa việc làm sai trái đó, thế mới là một đất nước văn minh, một đất nước dân chủ. Phải làm việc gì đấy chứ đừng coi như chưa từng có chuyện gì xảy ra.

PV: Ông muốn gửi thông điệp gì đến các nạn nhân chất độc da cam Việt Nam?

Hạ nghị sỹ Faleomavanega: Tôi muốn nói rằng, trong lịch sử Hạ viện Mỹ, Tiểu ban của chúng tôi là nơi đầu tiên thực hiện 2 cuộc điều trần, trước đó chưa có ai làm công việc này. Câu hỏi ở đây là tại sao chúng tôi lại đưa ra vấn đề này, sự việc đã diễn ra cách đây 40 năm rồi. Điều mà tôi muốn gửi đến các nạn nhân chất độc da cam Việt Nam là hãy kiên nhẫn chờ đợi, điều đó chưa thể giải quyết trong một sớm một chiều.

Xin cảm ơn ông!  

Minh Hiển (từ Washington)

 

Ngày 15-9-2008, đoàn nạn nhân bom nguyên tử từ Nhật Bản đã đến Đà Nẵng ủng hộ, chia sẻ với nỗi đau của nạn nhân chất độc da cam/dioxin VN. Trong ảnh: Một nạn nhân bom nguyên tử đã gục xuống khóc trong buổi giao lưu với nạn nhân chất độc da cam VN - Ảnh: Đoàn Cường

 

Có thể kiện tại tòa án quốc tế?

Bên lề cuộc họp báo hôm 4-3, LS Lưu Văn Đạt của các nạn nhân chất độc da cam VN có nói với báo giới về khả năng các nạn nhân da cam VN khởi kiện tại một số nước thứ ba. Trước đó, một số người cũng đặt ra khả năng về kiện vấn đề da cam lên một số tòa án quốc tế như Tòa án quốc tế vì công lý (ICJ) tại The Hague hay Tòa án hình sự quốc tế (ICC).

Công lý không thể bị chà đạp!

Thứ Sáu, 06 tháng3,2009, 08:21 (GMT+7)

Tuổi Trẻ - Ngay sau sự kiện Tòa án tối cao Mỹ bác đơn của các nạn nhân chất độc da cam/dioxin VN kiện các công ty hóa chất Mỹ mà không đưa ra lý do, dư luận thế giới của những người yêu chuộng công lý rúng động. Công lý bị chà đạp! Và thật đáng trân trọng, những con người đáng kính trọng ấy - không phân biệt màu da, quốc tịch - cho biết sẽ tiếp tục con đường tranh đấu không chỉ cho nạn nhân chất độc da cam/dioxin VN mà là cho công lý, cho lương tri loài người.

Tuổi Trẻ trích ở đây một phần những tiếng nói lương tri ấy.

 

Tổng thư ký Hội Hữu nghị Anh - Việt Len Aldis lần thứ hai gửi thư cho Tổng thống Obama

Nghe đọc toàn bài

Ông Len Aldis với chiếc mũ tai bèo và khăn rằn VN. Ông nói trọn đời mình sẽ đeo đuổi để tìm công lý cho vụ kiện này - Ảnh: T.Nguyên

Bất bình trước phán quyết của Tòa án tối cao Mỹ, tổng thư ký Hội Hữu nghị Anh - Việt Len Aldis lại một lần nữa viết thư gửi Tổng thống Mỹ Barack Obama:

“Thưa ngài tổng thống,

Đây là lá thư thứ hai tôi gửi cho ngài. Lá thư thứ nhất, gửi đính kèm, từng bày tỏ hi vọng và ước mơ cho tương lai của rất nhiều người - trong đó có bản thân tôi - sau khi ngài đắc cử trở thành tổng thống.

Đáng buồn là tôi đang viết trong giận dữ trước phán quyết đáng hổ thẹn của Tòa án tối cao Mỹ hôm 2-3, bác bỏ đơn kiện của các cựu binh Mỹ và các nạn nhân VN (hơn 3 triệu người) bị ảnh hưởng nghiêm trọng bởi chất độc da cam mà quân đội Mỹ từng dùng trong chiến tranh VN.

Việc phán quyết đó vẫn có thể đưa ra bất chấp những chứng cứ rành rành là một sự xúc phạm đối với các nạn nhân và gia đình họ. Một sự xúc phạm hơn nữa là việc các quan tòa không hề đưa ra bất cứ lý do nào cho phán quyết của mình - một quyết định kinh khủng. Từ chối một lá đơn kháng án xin được xét xử các tập đoàn sản xuất chất độc da cam trước bồi thẩm đoàn chính là một sự hổ thẹn đối với Tòa tối cao và chính nước Mỹ.

Ngài có thể biết rằng vào năm 1984, các cựu binh từng kiện chính các tập đoàn này với cùng những thương tích và bệnh tật, các tập đoàn đã phải dàn xếp ngoài tòa khoản tiền lên tới 180 triệu USD.

Ngài tổng thống, ngài sinh ra vào ngày 4-8-1961, vào chính tháng mà lực lượng không quân Mỹ bắt đầu rải chất độc da cam xuống miền Nam VN và tiếp tục làm việc đó thêm mười năm nữa. Hậu quả của những cánh rừng bị hủy hoại bởi chất độc da cam này đến nay vẫn có thể nhìn thấy. Với con người, những thương tật nghiêm trọng là chứng tích của chất độc này.

Điều đau đớn nhất là số những người trẻ bị nhiễm chất độc, những đứa trẻ sinh ra rất nhiều năm sau khi chiến tranh chấm dứt - 1975. Di sản khủng khiếp mà nước Mỹ để lại này đã truyền tới thế hệ thứ ba và sắp, nếu không nói là đã, sang đến thế hệ thứ tư. Mỗi năm trong các chuyến thăm của tôi đến VN, tôi thấy những người chịu tàn tật này, kể cả những người trẻ. Chẳng dễ dàng gì khi chứng kiến đứa trẻ bò trên sàn khi thiếu mất một chi (một cánh tay hay một cẳng chân) hoặc hai chi. Ngài rất đúng khi yêu thương hai cô con gái của mình. Bao bậc cha mẹ khác, kể cả những người có con bị nhiễm chất độc da cam ở VN, cũng yêu thương con cái mình như vậy thôi.

Ngài có tưởng tượng nổi phán quyết của Tòa tối cao Mỹ đã đối xử thế nào với những bậc cha mẹ này chưa? Tôi từng hỏi điều này trong lá thư gửi cho ngài từ Hà Nội vào ngày 5-12 năm ngoái. Trong đó ngài sẽ thấy tôi đề nghị ngài “đừng chờ đợi bất cứ phán xét của tòa án Mỹ nào nữa, các nạn nhân đã đợi chờ và chịu đựng đủ lâu rồi”.

Ngài tổng thống, Tòa tối cao Mỹ đã đưa ra phán quyết chống lại cả cựu binh Mỹ và các nạn nhân VN. Bất chấp phán quyết này, ngài có quyền đưa ra chính sách để cung cấp các đền bù tài chính cho các nạn nhân chất độc da cam và gia đình họ.

Xin cho tôi kết thúc thư bằng trích câu nói của Nguyễn Đức - người khi sinh năm 1981 dính liền với người anh Nguyễn Việt của mình. Tháng 11-2006, một nhà báo Mỹ phỏng vấn và em trả lời - theo quan điểm của tôi - đã tổng kết hết được nỗi lòng của các nạn nhân chất độc da cam.

“Tôi thấy nghịch lý rằng một mặt các ngài đưa ra xét xử Saddam Hussein vì sử dụng vũ khí hóa học, nhưng ở một đất nước khác nơi các ngài phun hóa chất xuống trong chiến tranh thì các ngài phớt lờ trách nhiệm.

Nước Mỹ phải thừa nhận trách nhiệm của mình và đền bù cho các nạn nhân da cam VN. Đó là trách nhiệm đạo đức của các ngài. Dù sớm hay muộn, việc đó cũng phải làm”.

Không ai có thể nói hay hơn thế. Thưa ngài tổng thống, vì công lý cho các nạn nhân, xin hãy làm điều đó sớm hơn.

Trân trọng”.

LEN ALDIS (THANH TUẤN dịch)

 

Vụ kiện của các nạn nhân chất độc da cam VN: Chúng ta không đơn độc

Nghe đọc toàn bài

Ngay từ năm 2004, khi vụ kiện mới bắt đầu, chúng tôi đã xác định hành trình đòi công lý này sẽ có rất nhiều khó khăn” .

GS Nguyễn Trọng Nhân - phó chủ tịch Hội Nạn nhân chất độc da cam/dioxin VN - nói với Tuổi Trẻ như trên sau việc Tòa án tối cao Mỹ bác đơn của các nạn nhân chất độc da cam/dioxin VN kiện các công ty hóa chất Mỹ. GS nói:

GS Nguyễn Trọng Nhân- Đã là đi kiện thì không ai biết trước thế nào, dù vụ kiện nào đều có khả năng thắng và thua. Công lý không phải lúc nào và ở đâu đều được tôn trọng. Trong tuyên bố của hội cũng nêu rõ hội rất tiếc Tòa án tối cao Hoa Kỳ đã không chấp nhận vụ kiện này, bỏ lỡ cơ hội thể hiện sự công minh của luật pháp và tinh thần yêu chuộng công lý, tôn trọng nhân quyền của nhân dân Mỹ, trong khi Quốc hội, Chính phủ Mỹ đã có những động thái ban đầu trong việc giải quyết hậu quả chất độc da cam/dioxin ở VN.

* Khó khăn hiện nay của vụ kiện này là gì?

- Từ lâu, bắt đầu năm 2004, trên báo chí Mỹ đã lộ ra những tin tức là Bộ Tư pháp Mỹ chỉ thị cho các tòa án bác đơn của các nạn nhân VN. Chuyện đó là hoàn toàn công khai. Người Mỹ biết điều đó.

Năm 2005 trong chuyến làm việc ở mười thành phố Mỹ, người dân Mỹ hỏi chúng tôi tại sao biết khó khăn mà vẫn đi kiện. Tôi trả lời rằng tuy khó nhưng tin là có thể thắng. Vì cơ sở để kiện là đúng sự thật, có tổn thất thật. Thứ hai, chuyện này không phải do thù oán mà đi kiện, mà là để đòi công lý cho các nạn nhân.

Khi gặp các công dân Mỹ, chúng tôi càng tin là có thể thắng vì đa số người Mỹ công tâm, tôn trọng công lý, họ cũng muốn làm bạn với các dân tộc khác. Hơn nữa, các cựu chiến binh Mỹ tham gia chiến tranh ở VN đã kiện các công ty hóa chất. Điều đó cũng diễn ra ở Hàn Quốc, New Zealand và Úc. Vụ kiện còn nhận được sự ủng hộ và hỗ trợ của Việt kiều khắp nơi. Chúng ta không đơn độc.

* Vậy đâu là phương hướng tiếp theo để hội theo đuổi vụ kiện này, thưa ông?

- Ngoài những bằng chứng khoa học thì vụ kiện nhận được ngày càng nhiều sự ủng hộ từ trong nước, nhân dân Mỹ và các nước khác trên thế giới. Mục đích của vụ kiện không chỉ đơn thuần đòi bồi thường cho các nạn nhân. Nó là tín hiệu báo cho toàn thể nhân loại biết rằng phải kiên quyết đấu tranh chống sử dụng vũ khí hóa học. Nó động viên phong trào chống vũ khí hủy diệt hàng loạt, trong đó có vũ khí hóa học.

Chúng tôi sẽ thông tin đầy đủ về diễn biến vụ kiện cho các nạn nhân chất độc da cam để mọi người hiểu và tiếp tục kiên quyết theo đuổi. Hội đã chuẩn bị nhiều giải pháp tiếp tục cuộc đấu tranh và các bạn sẽ biết khi chúng tôi thực hiện. Ngoài ra việc tranh thủ dư luận cũng sẽ được tăng cường. Hiện dư luận ủng hộ ngày càng lên cao.

Tôi tin rằng nếu tất cả chúng ta đồng lòng, vững tin và thể hiện lập trường ủng hộ cuộc đấu tranh này thì sẽ có ngày giành được thắng lợi.

H.GIANG thực hiện

Thật đáng xấu hổ

Nghe đọc toàn bài

Ngay sau khi có lá thư của LS Gerson Smoger gửi cho nhóm da cam và các cựu binh Mỹ, chị Debra Kraus, một nhà hoạt động khác trong lĩnh vực chất độc da cam, gửi thư cho nhóm tiếp tục trao đổi về vấn đề này:

Thật đáng xấu hổ. Các tập đoàn có mọi chứng cứ ngoại phạm, mọi thứ luật bảo vệ và công lý để bảo vệ cho các báo cáo lỗ lãi của mình, trong khi môi trường và con người chúng ta thì bị hủy hoại vô thương tiếc, gia đình bị phá hoại. Tòa án hiểu rõ tình hình ở VN nghiêm trọng đến thế nào do sự sản xuất cẩu thả thuốc trừ cỏ theo đơn đặt hàng từ chính phủ của chúng ta. Họ cũng hiểu rằng các chất độc đã ảnh hưởng tới rất nhiều lính từ các nước đồng minh khác.

Ngoài những người New Zealand bị thương do chất độc của Dow ở Paritutu, còn có bãi thử Gagetown ở Canada, rồi rất nhiều người bị bệnh khác ở những nơi chất trừ cỏ được bí mật thử tại nước Mỹ và trên toàn cầu, do phơi nhiễm trong quá trình vận chuyển từ căn cứ này qua căn cứ khác. Chúng ta có cơn ác mộng ngay trong hiện tại này. Chúng ta tự hỏi cái quái gì còn đang nằm trong lòng đất mà chúng ta vẫn trồng nông sản lên sau hàng nhiều thập kỷ có hóa chất của Dow ở đây. Không ngạc nhiên gì khi họ quyết định không để vụ kiện này được tiếp tục. Và sẽ không có tiền lệ nào được đặt ra.

Những sự thật này, cùng nhiều điều khác nữa, không phải là thứ vĩnh viễn và không có tác động gì đến chuyện môi trường bị nhiễm độc. Rõ ràng tình trạng nhiễm độc đã tới mức nghiêm trọng. Chúng ta trên toàn cầu cần phải chung tay lại bất chấp phán quyết kém cỏi này. Chúng ta nên đòi hỏi lời xin lỗi và hỗ trợ tài chính như đã được một số người đề cập ở đây.

Ngoài ra, tôi muốn đề nghị Tổng thống Obama mở một cuộc đối thoại minh bạch về những gì có thể làm để bảo vệ cho tương lai chúng ta và những thế hệ con cháu vẫn chưa sinh ra. Điều quan trọng cần làm rõ là chỉ cho thế giới thấy những kiểu hành động như thế này của các tập đoàn là không thể chấp nhận được và không thể tồn tại như vậy được trong tương lai. Chúng ta cần thay đổi luật pháp để bảo vệ con người chứ không phải bảo vệ các tập đoàn, và cần làm gì đó để cứu trợ (bailout) những nước bị ảnh hưởng nặng nề nhất”.

THANH TUẤN dịch

 


Những bản tin Anh ngữ về chất độc da cam:

► Những lá thư http://ngocentre.org.vn/pipermail/aowg/2009-March.txt

► Int’l conference seeks justice for Agent Orange victims http://www.vn-agentorange.org/ thanhnien_20060317.html

► AGENT ORANGE SPRAY MAPS IN VIETNAM http://www.silverrose.info/agentorangespraymaps.htm

► The effects of Agent Orange in Việt Nam and its consequences (08/05/2007) http://www.vava.org. vn/en-GB/newsopinion/2008/2/50703.vip

► VIETNAM VETERANS, FAMILY MEMBERS AND EDUCATORS RETURN TO VIETNAM WITH 2008 DELEGATION http://www.thevirtualwall.org/index.cfm?SectionID=696

► Những lá thư (xem dưới đây) http://ngocentre.org.vn/pipermail/aowg/2009-March.txt


 

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 07:22:44 -0800

Subject: [aowg] VN: Young man walks from south to north for AO victims

Message-ID: <COL111-W14CC4636409F7BCAE573F6BBA70@phx.gbl>

http://english.vovnews.vn/Home/Young-man-walks-from-south-to-north-for-AO-victims/20093/102308.vov

Young man walks from south to north for AO victims

29-year-old Nguyen Tuan Linh from the southern province of Dong Nai has walked the length of Vietnam on his own in a bid to collect signatures in support of the Vietnamese victims of Agent Orange (AO) and their fight for justice. The young man, who is member of the Bien Hoa chapter of the Communist Youth Union, arrived in the central city of Hue on March 3, where he received more than 12,000 signatures in support of AO victims in their lawsuit against 37 US chemical companies that produced the dioxin sprayed by the US army during the Vietnam War.

In Thua Thien-Hue province, Linh held talks with people affected by AO at the provincial association of AO victims and also with over 1,000 pupils from Nguyen Chi Dieu High School.

Linh started his 1,900-km journey on February 2, walking along National Highway 1A towards Hanoi and then along Highway 3 to the northern midland province of Phu Tho, the homeland of the Hung Kings who founded the Vietnamese nation. He is scheduled to reach his final destination - the Temple of Hung Kings - on the day that celebrates their death, which falls on March 3 of the Lunar Year or on April 4 this year.

 

۞

 

From krasu at msn.com Wed Mar 4 15:24:26 2009

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 07:24:26 -0800

Subject: [aowg] VN: US Court's AO rejection unjust Message-ID: <COL111-W74588A14A448CC5B0BB8BDBBA70@phx.gbl>

http://www.saigon-gpdaily.com.vn/National/Society/2009/3/68900/

US Court’s Agent Orange rejection unjust

The US Supreme Court’s rejection of Vietnamese Agent Orange (AO) victims’ petition against US companies that produced toxic chemicals used in the Vietnam War is a wrong and unjust judgement, said Tran Xuan Thu, Secretary General of the Vietnam Association of Victims of Agent Orange/Dioxin (VAVA). .

A family of Agent Orange in Hanoi (Photo: Tien Phong) VAVA will hold a press conference Mar. 4. They will express their determination to continue their struggle for justice for Vietnamese AO victims and call for more support for them, said Thu.

Lawyer Jonathan Moore, counsel for VAVA, stressed that the struggle would continue until they gained justice for all Vietnamese AO victims, as well as others who were victims of the ‘chemical war’ conducted by the US government in Vietnam. In 1961 - 1971, US troops used about 80 million liters of herbicide in Southern Vietnam, including nearly 400 kilograms of dioxin. About 4.8 million Vietnamese were exposed to dioxin, of which some 3 million have become AO victims, VAVA said.

On October 6, 2008, VAVA lodged its petition to the US Supreme Court, calling for a reconsideration of the decision by the Appeal Court on the lawsuit brought against companies that produced the toxins. In the 41 page petition, VAVA said that verdicts by the US First Instance Court and Appeals Court were contrary to US juridical procedure. Those verdicts also deliberately denied the reality that AO has had serious consequences for millions of Vietnamese when they said that chemicals used by the US troops in the war were herbicides, not substances that are toxic to human health.

By Q. Khanh - Translated by Mai Truc

Email to a friend Print version To Top

 

۞

 

From krasu at msn.com

Wed Mar 4 15:26:08 2009

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 07:26:08 -0800

Subject: [aowg] VN: Nation decries US denial of AO appeal Message-ID: <COL111-W42B9E3F3FF4F1699EE7A40BBA70@phx.gbl>

http://vietnamnews.vnagency.com.vn/showarticle.php?num=07SOC040309

Nation decries US denial of Agent Orange appeal (04-03-2009) HA NOI -

The Vietnamese public is extremely unhappy with the unjust decision by the US Supreme Court to deny hearing an appeal by Vietnamese Agent Orange victims, Foreign Ministry spokesman Le Dung said yesterday. "With this decision, the US Supreme Court has denied the serious effects of Agent Orange and dioxin sprayed by the US Army during the war in Viet Nam on the environment and health of the Vietnamese people, even though these effects have been confirmed by numerous research projects, carried out by scientists around the world,including US scientists," said Dung. The US Supreme Court on Monday announced its decision to refuse petitions to reinstate the lawsuit lodged by Agent Orange (AO) victims against producers of the toxic chemical used during the Viet Nam war.

The court made no comment on the decision, announced on February 27, which denied a review of the complaints submitted by Vietnamese AO victims as well as the two other petitions filed by US veterans to request compensation from US chemical companies for ill effects suffered by themselves and their families. "It is unfortunate that the US Supreme Court has put forth this groundless decision at a time when the Viet Nam-US relationship is developing positively and the US Government has effectively co-operated with Viet Nam to overcome the consequences of the use of Agent Orange and dioxin in Viet Nam," Dung said.

Viet Nam has repeatedly held that solving the consequences of Agent Orange and dioxin was an urgent humanitarian and moral issue, he added. "Even though many decades have gone by since the end of the war, millions of victims are still suffering from psychological and physical pain. The US chemical companies should be well aware of this matter and should uphold their legal, spiritual and moral responsibility, joining efforts to resolve the consequences of dioxins on their Vietnamese victims," Dung said.

"We believe that the struggle for justice by Vietnamese victims of Agent Orange and dioxin will continue to receive strong support from the international community, including US organisations and individuals," Dung said. Earlier, the New York Court of Appeals rejected these complaints despite the fact high levels of dioxin had been proven to lead to cancer, diabetes and foetal deformities. Lawyer Jonathan Moore, who is lead counsel for the Viet Nam Association of Victims of Agent Orange (VAVA) in the lawsuit against 37 US companies that produced the toxic chemical, said he was sad to hear of this decision. "Although we have lost this battle, our struggle must continue until we achieve justice for all those who were victimised by the US Government’s campaign of chemical warfare during the Viet Nam War,"

Moore said. The Co-ordinator of the Viet Nam Agent Orange Relief and Responsibility Campaign, Merle Ratner, said: "As a US citizen, I am outraged that the Supreme Court has refused justice for the more than 3 million Vietnamese victims of Agent Orange as well as to Agent Orange affected US veterans whose suit was also denied review."

"However, the VAVA lawsuit has produced unprecedented public support, both in the US and internationally, for justice and compensation for Viet Nam’s Agent Orange victims." "Americans will keep on fighting for justice and for full compensation for the victims and clean up of the hot spots," Ratner said. Lawsuits regarding AO were launched by US veterans immediately after the war ended. / VNS

 

۞

 

Wed Mar 4 15:28:39 2009

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 07:28:39 -0800

Subject: [aowg] USA: Supreme Court won't review AO lawsuits Message-ID: <COL111-W323CD0FB0355776989488BBA70@phx.gbl>

http://www.postchronicle.com/news/breakingnews/article_212211935.shtml

Supreme Court Won't Review "Agent Orange" Lawsuits by Staff aff

The Supreme Court let stand on Monday the dismissal of lawsuits by Vietnamese nationals and U.S. military veterans against Dow Chemical Co, Monsanto Co and other chemical makers over the use of the herbicide Agent Orange during the Vietnam War. Without comment, the justices declined to review a ruling last year by a U.S. appeals court in New York that the plaintiffs could not pursue their claims for their alleged injuries from their exposure to the chemical defoliant. (Reporting by James Vicini, Editing by Lisa Von Ahn)

From krasu at msn.com Wed Mar 4 15:36:27 2009 From: krasu at msn.com (Debra Kraus) Date: Wed, 4 Mar 2009 07:36:27 -0800 Subject: [aowg] USA: Unopened claims letters hidden at VA offices Message-ID: <COL111-W57CD8971D7C40198CE5B43BBA70@phx.gbl>

http://www.armytimes.com/news/2009/03/military_veteransaffairs_unopenedmail_030309w/

 

۞

 

Wed Mar 4 16:30:51 2009

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 08:30:51 -0800

Subject: [aowg] USA: Supreme Court rejects three AO lawsuits

Message-ID: <COL111-W322E8FDC210E463D34EF48BBA70@phx.gbl>

http://michiganmessenger.com/14151/supreme-court-rejects-three-agent-orange-lawsuits

Supreme Court rejects three agent orange lawsuits suits

By Ed Brayton 3/4/09 7:29 AM

The U.S. Supreme Court on Monday denied cert (that is, decided not to hear the appeal) on three separate cases against Michigan-based Dow Chemical Company (NYSE:DOW) over illnesses the plaintiffs blame on the use of agent orange during the Vietnam War. The cert denial means the dismissals of all three cases by the 2nd Circuit Court of Appeals will stand.

The cases were Stephenson v. Dow Chemical, Isaacson v. Dow Chemical and Vietnam Association for Victims of Agent Orange v. Dow Chemical. The plaintiffs included American military personnel and Vietnamese nationals who were allegedly harmed by the herbicide, which has long been linked to cancer and a host of other conditions. Dow is one of many companies that produced the chemical for the military during the Vietnam War.

In all three cases, Justice John Paul Stevens, as he has done in past cases, recused himself from considering the cert petitions and would have recused himself from ruling in the cases if his colleagues had voted to accept them. As is customary, the court did not comment on why Stevens recused himself, but legal scholars have noted in previous cases that his son was a Vietnam veteran who died of cancer in 1996 and his death may have some connection to agent orange, thus prompting the justice to recuse himself.

Print Subscribe to RSS

 

۞

 

Wed Mar 4 16:34:02 2009

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 08:34:02 -0800

Subject: [aowg] VN: The hypocrite of the world

Message-ID: <COL111-W74441536C5FD9AE96ABCD8BBA70@phx.gbl>

http://army.qdnd.vn/world.vietnam-world.ForeignersinVietnam.23137.qdnd

PANO - Vietnam and the world

World Vietnam and the world Foreigners in Vietnam etnam

Wednesday, 04/03/2009, 10:24 (GMT + 7)

The hypocrite of the world

US planes spray toxic defoliants in Vietnam. Spusa file photo.James Rhodes, a Vietnam veteran who is in Vietnam, receiving treatment of consequences of the Agent Orange exposure during his service in Vietnam, was disappointed with the decision of the US Supreme Court on March 2nd to deny the lawsuit lodged by the Vietnamese plaintiffs against 37 chemical companies. Hereafter is his comments sent to PANO:

Yet, once again, the United States has shown itself to be the 'hypocrite of the world" controlled by big business special interest.There is no other explanation for the United States Supreme Court denying hearing the cases of the victims we poisoned here in Vietnam. Let there be no mistake about it, Foreign Ministry Spokesman Le Dung was right on the money when he called for the chemical manufacturers to do their "legal, spiritual, and moral responsibility..."

However, let us remember the United States legal system has already ruled that the chemical companies have "no legal responsibility" to do anything. Sounds bad, right? But please do not forget how the United States treated, and continues to treat, their own veterans exposed to herbicidal poisons-myself included.For years, they denied there was a problem.Then they admitted there may be 'a few' problems or conditions created by exposure to herbicidal poisons.

They then commissioned a study that "proved" Vietnam veterans were in better health than the 'average American' who 'did not go to Vietnam.' It's all about money. We veterans were allowed, some time ago, to sue the chemical companies.My 14 tumors, which the government wrote were "inherited from my mother"-although no government doctor has ever met my mother-was worth $1000/year for six years; however, the non-veteran lawyers raked in millions of dollars per law firm. This is the justice system in America. It is the "just us" systemfor fat cats, special interests, and politicians. Everything we (unjustly) criticize you "godless Communist" as being-we ARE and MORE. I have never been denied medical treatment here (Hanoi)-as I have in the United States.

An isolated incidence? No way, my friend. Look at the history the United States government has with our own Atomic Veterans; Agent Orange veterans; Gulf War Syndrome veterans; and now the War on Terror veterans-we all have one thing in common; our treatment and neglect from our own government is shameless and immoral. And you think you will get something better? I really had hoped you would; but, I feared no change would be coming. Do not forget that the American veteran was legislated out of their rights with the passage of the 1933 Economy Act, ruled unconstitutional in 1935; but, the illegal clauses stripping U.S. veterans of judicial review rights-guaranteed under the 14th Amendment-were rewritten into the 1940 Veterans Benefit Act.

This simply means illegal aliens, child molesters, convicted felons, murderers, etc. all have judicial review; but, the injured U.S. Combat soldier, who fights and dies to defend the Constitution, was legislated out of those same, exact rights. When I was actively pursuing such a position for the Vietnamese victims, decades ago, my brother, who was then active in the military, hadhis security clearance revolked. My Los Angeles attorney, William Smith, who was assisting me prepare a legal case in this regard suddenly and unexpectedly died.

And in the '90s when Bill Clinton issued a presidential executive order requiring the Veterans Administration to treat children of Vietnam veterans with spina bifida, immoral government lackeys went on national television to explain to the gullible American public that spina bifida was "not necessarily" a result of herbicidal poisons and such a link could "not be consulsively proven"; but, since they were such good guys they would treat the little (American) victims anyway. Yes, my Vietnamese friends, we will wave our flag and display our Bibles and in the name of all that is holy pursue those evil Islamic fundamentalist; continue our sanctions against Cuba (how many decades now and for what reason?); and oppose democratically elected governments (Hugo Chavez, Hamas) that do not bend to the will of our 'god', the American special interest!And in this process, we will ignore the evil we have done!

Do not forget the "just us" system in 2005 expanded the government private land grab, called 'eminent domain' aka forced compulsory purchase of private property. This meant, and was put into practice, to legally steal private land and homes if the governmental municipalities thought thatthose targeted propertiescould be used for other structures that could better "increase governmental revenues" as shopping malls and businesses. Once again showing you, it is all about the money-who gets it and where it goes. We praise and promote this system of capitalism, which is nothing more than corporate welfare for the rich (special interest political contributers). I am ashamed of our conduct.

I remain here in Hanoi to attempt to do what I can for the Vietnamese victims of herbicidal poisons, who are my extended family. "My" country has lost its way, and for this, I truly beg your forgiveness and pardon. You have spiritual understanding that far exceeds the fundamentalist in "my" country. I have learned so much from you. I pray daily that I may be an insignificant instrument that will allow "my" country to see it MUST do the right thing regarding this situation we, and we alone, created. Obviously the American "just us" system will continue the neglect here, at the encouragement of U.S. big business special interest. Our Congress lacks a backbone and whose chief concern deals with their own reelection.

So, the ball is in the President's court. Obama is a fair man, and I do believe a religious one-so, I call upon him to do the right thing through Presidential Executive Orders. And to the American Christian community, I ask you, WHERE are YOU regarding this issue? I ask YOU: "What would Jesus do?" James Rhodes

 

۞

 

Wed Mar 4 18:20:18 2009

From: kelly_franklin at telus.net (Kelly Franklin)

Date: Wed, 4 Mar 2009 10:20:18 -0800

Subject: [aowg] Agent Orange victims; go after the people or organizations who ordered your destruction

Message-ID: <7AB3E7AF27E6487AACF6E48646374114@admin4d0auqaln>

In response to dozens of stories related to the dismissal of the court cases against US producers of the Rainbow chemicals by the US Court and Supreme Court, published over the last three days.

Dear Editor, itor,

Again I must stress that the US courts in all cases had no choice but to dismiss the cases against the producers of war products as the US law is written in such a way that no company can be held in any way liable for products manufactured in the USA for the US war efforts.

Judges can't change the laws they can only rule on given subjects using the laws that are in place and were in place at the time of the production of these chemicals.

The US and Canadian Governments on the other hand are quite another question. The chemicals were not only ordered but produced and delivered to the US military for use in Vietnam, in these countries. I know that the Geneva Convention forbid the use of war chemicals but I wonder in the case of Canada just how legal is it for a country to produce war chemicals and sell it to another country when they know full well what use it will be put to?

Then again Canada and the US both seem to think that it isn't even illegal or immoral to kill your own soldiers or civilian population with these chemicals and have systematically ignored both the Blue Water Navy and CFB Gagetown Victims, so what chance does a foreign population have in claiming damage against countries who just don't give a damn about how many lives they have destroyed.

We victims here in Canada are suing the Federal Government because it was the Federal Government who ordered which mixtures of chemicals they wanted, paid for these mixtures, ordered how much and where the spraying of these mixtures would take place and then ordered the soldiers to be in locations where it was being sprayed or shortly after it was sprayed. We didn't feel that the Chemical industry had a hand in much if any of these decisions and we felt that if Ottawa wanted to sue the industry for reimbursement, that it should be on their nickel not ours.

Ottawa however as most now know claimed Dow and Pharmacia (formally Monsanto) as co-defendants, so we got stuck with them and their uncounted lawyers and resources anyway.

All Rainbow Chemical or defoliant victims; go after the people or organizations who ordered your destruction, the ones who without any second thought to the consequences to our health, welfare or to future generations made decisions which now can't be reversed.

Cpl. Kenneth H. Young CD (ret)

3205 Telescope Terrace

Nanaimo, BC V9T-3V4

Kentar at telus.net

250-758-8837

Destroying Chemical Use - Before Chemical Use Destroys Me.

One of many Gagetown Victims

For more information please see; http://www.agentorangecanada.com/

and http://www.agentorangealert.co

 

۞

 

Wed Mar 4 21:10:43 2009

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 13:10:43 -0800

Subject: [aowg] VN: Defoliant victims denounce US court Message-ID: <COL111-W27EA342FACD6C36136BFF8BBA70@phx.gbl>

http://www.canberratimes.com.au/news/world/world/general/defoliant-victims-denounce-us-court/1450812.aspx

Defoliant victims denounce US court HANOI HANOI

5/03/2009 1:00:00 AM

Vietnamese officials have attacked a US Supreme Court decision not to hear an appeal of a lawsuit against the American manufacturers of the toxic defoliant Agent Orange that was thrown out by lower courts. Vietnam's Association of Victims of Agent Orange head Tran Xuan Thu called the decision yesterday ''nonsensical and incorrect''. Vietnam's Ministry of Foreign Affairs spokesman, Le Dung, said earlier ''the Vietnamese people are completely disgusted'' with the US court's decision.

On March 2, the United States Supreme Court refused to reinstate a lawsuit lodged by Vietnamese victims of Agent Orange, a defoliant containing toxic dioxin that was widely used by US forces during the Vietnam War.

A group of more than 100 Vietnamese plaintiffs launched the suit in 2004 against dozens of US companies involved in manufacturing Agent Orange, saying the chemical had caused them to suffer illnesses including cancer and genetic defects. American courts have ruled repeatedly the plaintiffs had not established their illnesses were caused by Agent Orange, and the manufacturers were immune from prosecution because they produced the defoliant on the orders of the US government. Mr Dung called the decision ''incorrect and unjust''. He said the court had ''denied the serious effects of Agent Orange and dioxin ...

on the environment and the health of the Vietnamese people''. The US government acknowledged dioxin from Agent Orange severely contaminated several hotspots where the defoliant was used heavily, and appropriated $US3 million ($A4.7million) in aid for clean-up and remediation projects. Large numbers of Vietnamese were exposed to the defoliant when US forces sprayed it on jungles to deny sanctuary to communist troops during the war. Scientists said while it was difficult to link any particular case to Agent Orange, dioxin was associated with a number of diseases, including some cancers and respiratory illnesses. Vietnam claims up to four million of its citizens suffer from Agent Orange-related diseases.

DPA

 

۞

 

Wed Mar 4 22:26:25 2009

From: cpk at kokkorislaw.com (Constantine P. Kokkoris)

Date: Wed, 4 Mar 2009 14:26:25 -0800 (PST)

Subject: [aowg] US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES

Message-ID: <284319.87712.qm@web301.biz.mail.mud.yahoo.com>

Wayne: ? Bringing a case in the Hague (i.e. International Court of Justice) is not an option for private citizens. The ICJ is the legal arm of the United Nations, only member nations can bring cases before it. The government of Vietnam is probably not inclined to start a case at the ICJ against the US now over the use of Agent Orange during the war. ? Even if it was so inclined, the lesson of Nicaragua v. U.S. would be discouraging. Nicaragua commenced a case against the U.S. at the ICJ over U.S. support of the contras who commited numerous acts of sabotage (i.e. state-sponsored terrorism) against the legitimate Sandanista government there.

Rather than defend the case, the U.S. withdrew from mandatory jurisdiction when Nicaragua commenced the case. The ICJ heard the case and issued a multi-million dollar judgment against the U.S. on behalf of Nicaragua. Nicaragua has not collected a penny on it, because the U.S. refused to recognize the legitimacy of the judgment.

To sue the US now at the ICJ, the US would have to consent to jurisdiction.? ? If you are talking about the International Criminal Court (ICC) at the Hague, that only came into force in 2006 (or thereabouts) and can only adjudicate acts that occured after the date of its commencement. The US is not a party to the ICC anyway, and I don't believe the ICC prosecutes corporations, just individuals. ? Dean

 

۞

 

On Mon, Mar 2, 2009 at 10:42 AM, Paul Sutton <ssgtusmc6169 at yahoo.com> wrote: ; wrote:

US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES posted 10:48 am Mon March 02, 2009 - Washington from ABC 7 News - http://www.wjla.com/news/stories/0309/599781.html

The Supreme Court has turned down American and Vietnamese victims of Agent Orange who wanted to pursue lawsuits against companies that made the toxic chemical defoliant used in the Vietnam War. The justices offer no comment on their action Monday, rejecting appeals in three separate cases, in favor of Dow Chemical, Monsanto and other companies that made aAgent Orange and other herbicides used by the military in Vietnam.

Agent Orange has been linked to cancer, diabetes and birth defects among Vietnamese soldiers and civilians and American veterans.

The American plaintiffs blame their cancer on exposure to Agent Orange during the military service in Vietnam . The Vietnamese said the U.S.' sustained program to prevent the enemy from using vegetation for cover and sustenance caused miscarriages, birth defects, breast cancer, ovarian tumors, lung cancer, Hodgkin's disease and prostate tumors.

All three cases had been dismissed by the 2nd U.S. Circuit Court of Appeals in New York .

The appeals court said that lawsuit brought by the Vietnamese plaintiffs could not go forward because Agent Orange was used to protect U.S. troops against ambush and not as a weapon of war against human populations.

The other two suits were filed by U.S. veterans who got sick too late to claim a piece of the $180 million settlement with makers of the chemical in 1984. In 2006, the Supreme Court deadlocked 4-4 on whether those lawsuits could proceed.

The appeals court ultimately said no to both. In one case, the court said companies are shielded from lawsuits brought by U.S. military veterans or their relatives because the law protects government contractors in certain circumstances who provide defective products.

In the third suit, the appeals court ruled that the companies could transfer claims from state to federal courts.

The cases are Isaacson v. Dow Chemical Co. 08-460, Stephenson v. Dow Chemical Co., 08-461, and Vietnam Association for Victims of Agent Orange v. Dow Chemical Co., 08-470. ?

Paul Sutton "Dominus Fortissima Turris" Patriotism: Supporting your Country ALL THE TIME; and, your government when it deserves it - MARK TWAIN

"For ours?was a Noble Cause and we will be remembered as the Noble Generation."

IF YOU DON'T STAND BEHIND OUR TROOPS,

PLEASE, FEEL FREE TO STAND IN FRONT OF THEM !!!

"Freedom is not free . . . but the U.S. Military will pay most of your share."

Pacifism is a luxury paid for by warriors!!

-- Gerson Smoger Smoger & Associates, P.C.

 

۞

 

 

Thu Mar 5 03:40:41 2009

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Wed, 4 Mar 2009 19:40:41 -0800

Subject: [aowg] US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES

In-Reply-To: <284319.87712.qm@web301.biz.mail.mud.yahoo.com>

References: <284319.87712.qm@web301.biz.mail.mud.yahoo.comm>

Message-ID: <COL111-W115ACED70214191EB29DAABBA40@phx.gbl>

Dear Dean,

What a shame. The corporations have the alibi, protective laws, and justices to support their P&L statements while our environment and its people are ruthlessly injured and their family lines destroyed. The court understands how grave the situation is in Viet Nam from poor manufacturing of our own government's prescribed herbicide programs. They also understand the poisonings involve our allies from many nations. Add to it those injured in New Zealand from Dow in Paritutu, the testing in Gagetown, Canada, then toss into the mix those injured where herbicides were secretly tested in the US and globally, its continued exposure as it was transported from base to base, and you have a real time nightmare. Let us wonder what the hell is in our soils from decades of Dow et al producing products for agriculture. There is no wonder why they decided not to let these cases move forward. There will be no precedence set.

These facts, among others, do not constitute standing by and not doing anything about our contamination. It is obvious it has reached critical mass. We, globally, must band together regardless of this poor decision. We must focus on continued soil remediation, as Clinton would say, "...like a laser beam." We should demand an apology and financial support for everything that needs to be done as listed by Dr Schecter and Andrew Wells-Dang as well as here and abroad.

Further, I would like President Obama to open up a transparent dialogue about what needs to be done to protect our future and the future of generations yet to be born. It is extremely important to let the world know that this type of action from our corporations is unacceptable and will not be stood for in the future. We must amend our laws to protect people, NOT the corporations and that there will be something done to "bailout" those countries hardest hit.

Let US move forward with hope.

Sincerely,

Debra Kraus

 

۞

 

Date: Wed, 4 Mar 2009 14:26:25 -0800 From: cpk at kokkorislaw.com To: wdwernychuk at telus.net CC: aowg at ngocentre.org.vn Subject: Re: [aowg] US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES

Sent to Agent Orange Working Group List - AOWG. Do not CC: to others on this list - send a separate message to them. Avoid sending attachments but if necessary keep them small (1.5 mb maximum).

--- Wayne:

Bringing a case in the Hague (i.e. International Court of Justice) is not an option for private citizens. The ICJ is the legal arm of the United Nations, only member nations can bring cases before it. The government of Vietnam is probably not inclined to start a case at the ICJ against the US now over the use of Agent Orange during the war.

Even if it was so inclined, the lesson of Nicaragua v. U.S. would be discouraging. Nicaragua commenced a case against the U.S. at the ICJ over U.S. support of the contras who commited numerous acts of sabotage (i.e. state-sponsored terrorism) against the legitimate Sandanista government there. Rather than defend the case, the U.S. withdrew from mandatory jurisdiction when Nicaragua commenced the case. The ICJ heard the case and issued a multi-million dollar judgment against the U.S. on behalf of Nicaragua. Nicaragua has not collected a penny on it, because the U.S. refused to recognize the legitimacy of the judgment. To sue the US now at the ICJ, the US would have to consent to jurisdiction.

If you are talking about the International Criminal Court (ICC) at the Hague, that only came into force in 2006 (or thereabouts) and can only adjudicate acts that occured after the date of its commencement. The US is not a party to the ICC anyway, and I don't believe the ICC prosecutes corporations, just individuals.

Dean

 

۞

 

On Wed, Mar 4, 2009 at 1:06 AM,

Arnold Schecter < Arnold.Schecter at utsouthwestern.edu wrote:

Sent to Agent Orange Working Group List - AOWG.

Do not CC: to others on this list - send a separate message to them.

Avoid sending attachments but if necessary keep them small (1.5 mb maximum).

 

The disappointing but not unexpected US Supreme Court refusal to hear the Agent Orange case causes us to think about what needs to be done now that we can make happen:

1. Congress can fund more for the Vietnam Agent Orange Remediation efforts. They have appropriated $3 million and are planning another $3 million. This can be very helpful in determining where TCDD from Agent Orange is still present and help decide what to do about it to protect Vietnamese now. And it may well provide information to US and other Vietnam veterans about possible dioxin contamination where they served during wartime.

2. Foundation funding, from the Ford Foundation and others, can help with preventive health measures and medical care. This should go to all in need and not attempt to spend money determining who is a "Victim of Agent Orange", but supply health care and prevention directly to all in Vietnam who need help.

3. The Ranch Hand study, of US Air Force veterans who sprayed Agent Orange from fixed wing aircraft, has now been turned over to the US Institute of Medicine for further research to determine which diseases can be associated with Agent Orange in Americans heavily exposed during spraying activities. However, money, perhaps $3,000,000 US per year, is needed for good, university based research which will continue to determine diseases caused by Agent Orange. This is used in the USA to compensate US Vietnam veterans and can help Vietnamese exposed to Agent Orange by providing credible scientific information useful to all exposed to TCDD, including from Agent Orange.

4. I too was a member of Admiral Zumwalt's Agent Orange Coordinating Committee for many years. Admiral Zumwalt asked scientists to tell him which diseases they thought were caused by Agent Orange exposure. They gave him a report listing about 30 diseases. The Office of Veterans' Affairs now compensates US Vietnam veterans for many of these diseases, based on science and policy.

5. We need to continue to look for places in Vietnam where TCDD, the dioxin from Agent Orange, is getting into people, food, wildlife and is in the environment. The work started by Dr. John D. Constable of Harvard Medical School and his colleagues, including my work with Dr. Constable and others, has documented, after studying thousands of Vietnamese for elevated dioxins, many areas which are not hot spots but where Vietnamese are still being exposed to dioxin from Agent Orange; this was found by us and others in blood and milk dioxin measurement of many people.

6. The latest Ranch Hand scientific publications by Michalek, Pavuk, Schecter and others, showed more skin and prostate cancer in those veterans with higher dioxin levels, but also with longer service in Southeast Asia. This suggests that not only dioxins are causing cancer in Vietnamese and those who served in Vietnam, but there are other possible causes of cancer, of which chemicals may be one cause. Further research is needed to determine how to prevent cancer and other diseases in Vietnamese, and to help understand the cause of some diseases found in veterans of the Vietnam war, including the Vietnamese, Americans, Koreans and others.

Arnold Schecter, MD, MPH

Professor of Environmental Sciences Univ. of Texas

School of Public Health, Dallas

Mail Address: 5323 Harry Hines Blvd, Room V8.112

Physical Address: 6011 Harry Hines, V8.112 Dallas, Texas 75390-9128

Phone: 214-648-1096 FAX: 214-648-1081

E-Mail: arnold.schecter at utsouthwestern.edu

Personal e mail: AJSchecter at aol.com Cell phone: 214-336-8519

 

۞

 

From: andrewwd at gmail.com (Andrew Wells-Dang)

Date: Wed, 4 Mar 2009 14:58:23 +0700

Subject: [aowg] FW: US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES

In-Reply-To: <49AD1D61.8632.0012.0@UTSouthwestern.edu>

References: <000001c99c26$6d196180$474c2480$@net>

<49AD1D61.8632.0012.0@UTSouthwestern.edu>

Message-ID: <b67d006b0903032358lc0b4dbdq68116281071270a6@mail.gmail.com>

Dear Arnold,

Thanks for posting this analysis. Many of us working on health and disability issues in Vietnam are already focusing on your point (2), providing services to all people in need in the areas where we work. We have started making efforts to identify project locations where people may be exposed to dioxin, so as to make sure these possibly affected people are not left out. CRS currently has disability projects in Phu Cat district, Binh Dinh and several districts of Quang Nam with a combination of USAID and private funds. Other organizations are working in Danang and elsewhere. I hope available funding will continue so that this work can be expanded.

For our future project planning, I'm particularly interested in your point (5) regarding "areas which are not hot spots but where Vietnamese are still being exposed to dioxin". Which locations are those, and can we access that information? I thought in fact that ongoing exposure was part of the definition of a hotspot, but perhaps I'm mistaken.

Best wishes,

Andrew Wells-Dang

Catholic Relief Services,

Hanoi

 

۞

 

From: baggyw at yahoo.com.au (Bruce Weir)

Date: Tue, 3 Mar 2009 22:09:53 -0800 (PST)

Subject: [aowg] Re Lawsuit

Message-ID: <624031.42859.qm@web58708.mail.re1.yahoo.com>

Hi Everyone, I have been following with interest all the Court judgements in the AO Crisis. I have a couple of comments to make:-

- First of all I am a Vietnam Veteran and served with V3/4RAR Anzac Bn 1968/69. I am the Founder and Spokesperson of the Vietnam Veterans Action Group (VVAG). I have been a former State Secretary/Delegate of the VVAA?for Queensland Australia and are currently a delelegate of my sub branch Coolangatta /Tweed Heads. I have been involved with the Vietnam Veterans plight for several years. See our website www.vvanz.com and this can give you an idea of what I am about. The points are:

1/ The spraying of the deadly herbicide/chemical known with the unnecessary and unwanted by-product TCCD known?as Agent Orange is a War Crime and is breach of the Geneva Protocol and this should be heard in the International Court at the Hague for any determintion and judgement.

2/ While that in itself is a Crime the knowledge of the systems and he effects of the Dioxin poisoning and the Failure of Duty of Care is the real crime.

3/ Whilst the chemical companies may get away with idemnification in the production of the chemical/herbicide ?it does not absolve them from the responsibility of the effects or the failure to advise the affected persons of the dangers of Dioxin poisoning. This alone would have saved?hundreds of thousands of lives and a mountain of unnecessary grief. This is?what demands the compensation/restitution to all the victims of this tragedy..

4/ I would suggest that the legal team put the case through the International Court at the Hague.

5/ You will never get any justice at any Court in the USA. The chemical companies have too big a pockets and the predjuce is too widely spread to gain any sort of real justice. You only have to look at the USA Vietnam Veterans, nearly 800,000 out of the 2,500,000 who are alleged to have served their during the Vietnam War.?are dead and their deaths could well be?attributed to Dioxin poisoning. Veterans Affaires in America appears to be corrupted by politcal interferance. The Veteran is being crapped on by burocracy and has to fight toothand nail for his legal entitlements.Cheers Bruce Weir As our VVAG motto says"Onward, we will never surrender and in Maori "Huakina Ake Ake"

Stay connected to the people that matter most with a smarter inbox. Take a look http://au.docs.yahoo.com/mail/smarterinbox

 

۞

 

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Tue, 3 Mar 2009 19:58:27 -0800

Subject: [aowg] VN: Vietnam blasts US court denial of AO appeal

Message-ID: <COL111-W16AA37CD81C7848BB5C746BBA70@phx.gbl>

http://in.reuters.com/article/worldNews/idINIndia-38326320090304

Vietnam blasts U.S. court denial of Agent Orange appeal Wed Mar 4, 2009 8:39am IST

HANOI (Reuters) - Vietnam said a U.S. Supreme Court decision not to hear appeals by Agent Orange victims was unfortunate for the development of bilateral ties, and said the court was denying the effects of the chemicals.

Foreign Ministry Spokesman Le Dung also called on the chemical manufacturers being sued to uphold their "legal, spiritual and moral responsibility, joining efforts to resolve the consequences" of the chemicals, Vietnam News reported on Wednesday. On Monday the Supreme Court let stand the dismissal by an appeals court in New York of lawsuits by Vietnamese nationals and U.S. military veterans against Dow Chemical Co, Monsanto Co and other chemical makers over the use of the herbicide Agent Orange during the Vietnam War.

With this decision the U.S. Supreme Court has denied the serious effects of Agent Orange and dioxin sprayed by the U.S. army during the war in Vietnam on the environment and health of the Vietnamese people," Le Dung was quoted as saying.

"It is unfortunate that the U.S. Supreme Court has put forth this groundless decision at a time when the Vietnam-U.S. relationship is developing positively and the U.S. government has effectively cooperated with Vietnam to overcome the consequences of the use of Agent Orange and dioxin in Vietnam."

In 1984, seven chemical companies, including Dow and Monsanto, agreed to a $180 million settlement with U.S. veterans who claimed Agent Orange, which was dropped to clear thick jungle in parts of southern Vietnam, caused health problems.

In one of the cases dismissed by the U.S. Supreme Court, Vietnamese nationals sought class-action status for millions of Vietnamese people, saying the companies should be held liable for supplying the U.S. military with Agent Orange for use as a defoliant, in violation of international law.

U.S. warplanes dropped about 18 million gallons of the defoliant on southern Vietnam for most of the 1960s. The defoliant released dioxins that have been blamed for health problems in people exposed.

The United States has maintained there is no scientifically proven link between the wartime spraying and the claims of dioxin poisoning by more than 3 million people in Vietnam.

 

۞

 

Gerson Smoger Smoger & Associates, P.C.

From Arnold.Schecter at UTSouthwestern.edu Tue Mar 3 18:06:58 2009

From: Arnold.Schecter at UTSouthwestern.edu (Arnold Schecter)

Date: Tue, 03 Mar 2009 12:06:58 -0600

Subject: [aowg] FW: US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES

In-Reply-To: <000001c99c26$6d196180$474c2480$@net>

References: <000001c99c26$6d196180$474c2480$@net>

Message-ID: <49AD1D61.8632.0012.0@UTSouthwestern.edu>

 

The disappointing but not unexpected US Supreme Court refusal to hear the Agent Orange case causes us to think about what needs to be done now that we can make happen:

1. Congress can fund more for the Vietnam Agent Orange Remediation efforts. They have appropriated $3 million and are planning another $3 million. This can be very helpful in determining where TCDD from Agent Orange is still present and help decide what to do about it to protect Vietnamese now. And it may well provide information to US and other Vietnam veterans about possible dioxin contamination where they served during wartime.

2. Foundation funding, from the Ford Foundation and others, can help with preventive health measures and medical care. This should go to all in need and not attempt to spend money determining who is a "Victim of Agent Orange", but supply health care and prevention directly to all in Vietnam who need help.

3. The Ranch Hand study, of US Air Force veterans who sprayed Agent Orange from fixed wing aircraft, has now been turned over to the US Institute of Medicine for further research to determine which diseases can be associated with Agent Orange in Americans heavily exposed during spraying activities. However, money, perhaps $3,000,000 US per year, is needed for good, university based research which will continue to determine diseases caused by Agent Orange. This is used in the USA to compensate US Vietnam veterans and can help Vietnamese exposed to Agent Orange by providing credible scientific information useful to all exposed to TCDD, including from Agent Orange.

4. I too was a member of Admiral Zumwalt's Agent Orange Coordinating Committee for many years. Admiral Zumwalt asked scientists to tell him which diseases they thought were caused by Agent Orange exposure. They gave him a report listing about 30 diseases. The Office of Veterans' Affairs now compensates US Vietnam veterans for many of these diseases, based on science and policy.

5. We need to continue to look for places in Vietnam where TCDD, the dioxin from Agent Orange, is getting into people, food, wildlife and is in the environment. The work started by Dr. John D. Constable of Harvard Medical School and his colleagues, including my work with Dr. Constable and others, has documented, after studying thousands of Vietnamese for elevated dioxins, many areas which are not hot spots but where Vietnamese are still being exposed to dioxin from Agent Orange; this was found by us and others in blood and milk dioxin measurement of many people.

6. The latest Ranch Hand scientific publications by Michalek, Pavuk, Schecter and others, showed more skin and prostate cancer in those veterans with higher dioxin levels, but also with longer service in Southeast Asia. This suggests that not only dioxins are causing cancer in Vietnamese and those who served in Vietnam, but there are other possible causes of cancer, of which chemicals may be one cause. Further research is needed to determine how to prevent cancer and other diseases in Vietnamese, and to help understand the cause of some diseases found in veterans of the Vietnam war, including the Vietnamese, Americans, Koreans and others.

Arnold Schecter, MD, MPH Professor of Environmental Sciences Univ. of Texas School of Public Health, Dallas Mail Address: 5323 Harry Hines Blvd, Room V8.112 Physical Address: 6011 Harry Hines, V8.112 Dallas, Texas 75390-9128 Phone: 214-648-1096 FAX: 214-648-1081 E-Mail: arnold.schecter at utsouthwestern.edu Personal e mail: AJSchecter at aol.com Cell phone: 214-336-8519

 

۞

 

From: wdwernychuk at telus.net (Wayne Dwernychuk)

Date: Tue, 3 Mar 2009 09:35:20 -0800

Subject: [aowg] FW: US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES

Message-ID: <000001c99c26$6d196180$474c2480$@net>

Enclosed for everyone on this listserve is a courtesy copy of a letter we are sending out to the literally thousands and thousands of people who have contacted us over the past 18 years of this work. Let us all continue the fight! Gerson Smoger

THE LETTER BEING SENT TO THOSE THAT HAVE CONTACTED US, INCLUDING OUR CLIENTS:

As many of you know, I have been working on the Agent Orange issue since 1991 when I was first asked by Admiral Zumwalt to assist the Agent Orange Coordinating Council. The Council, comprised of a broad array of veterans groups, was established to do two things: 1) to try to get benefits from the government for diseases caused by Agent Orange; and 2) to try to get compensation from the chemical companies for exposing our veterans to the toxic dioxin that was in their 2,4,5-T.

As of January 1991, not a single disease was recognized for compensation by the U.S. government. While not all of the diseases we believe were caused by the "Agents" are being compensated today, I believe we have come a long way since 1991 in getting the U.S. government to provide compensation for many veterans and their families. However, today we received very distressing news regarding the lawsuits we filed against the companies who were truly responsible for the Agent Orange tragedy. This morning the U.S. Supreme Court refused to take our request for certiorari in the Agent Orange cases. To put the Supreme Court?s refusal to review the case in perspective, I will briefly detail below the extent of the companies' malicious conduct. (Also, I will gladly supply supportive documentation to any of you who want it. Please note that some of it may already be found on our website at www.agentorangelaw.net <http://www.agentorangelaw.net/> ).

1. There is absolutely no question that the chemical companies used defective manufacturing processes. They were aware that since the 1950's the German company Boehringer used a process that produced no detectable dioxin. However, that process was slower than the American companies wanted, because the American chemical companies were aware that faster production meant greater profits. Whereas the Germans slowly cooked their 2,4,5-T (the chemical which contained the dioxin contaminant) for 13 hours, the American companies, like Dow, used extremely high temperatures to cook it in as few as twenty minutes. However, the higher the temperature, the more dioxin that was produced. Because of this, the chemical manufacturers SECRETLY tested their chemicals for dioxin. They DID NOT TELL the government how they made it (calling it proprietary). They DID NOT tell the government dioxin was even in the chemicals! They DID NOT TELL the government that they secretly tested their product for levels of dioxin contamination. They DID NOT TELL the government that hundreds of their production workers were sick due to dioxin contamination. In fact, 76 of the chemical companies? employees have been deposed and NOT ONE testified that he told the government about the dioxin contamination.

2. A myth has been created by the chemical companies that the U.S. government somehow designed Agent Orange and that this was a special, unique chemical. This IS NOT TRUE. Agent Orange is ? 2,4,-D and ? 2,4,5-T. It is the 2,4,5-T that contained the toxic dioxin. 2,4,5-T was not chosen for use in Vietnam because it was newly discovered. It was chosen because every year 50 million tons of 2,4,5-T were being sprayed on farms, along railroad tracks and on the sides of roads. In fact, the U.S. government wanted a chemical that was already being made, because that was the only way they could get enough produced for their needs in Vietnam. Dow even held a patent on Agent Purple and made Monsanto pay royalties on its use.

3. What we have found out to the best of our ability is that the U.S. government officials believed that the chemicals being sprayed were safe. Many people do not know that more than 100 government personnel have been deposed during the course of this litigation. Not a single one has ever testified to knowing that 2,4,5-T was contaminated with dioxin when it was sold to the government. After review of over a million pages of documents, we have not located a single one stating that anyone in the government knew that the 2,4,5-T shipped to the government was contaminated with dioxin. What we absolutely do know is that the government ? UNLIKE THE COMPANIES --did not even have the means to test for dioxin contamination in 2,4,5-T. And most importantly, the companies lied to the government. Even though hundreds of their workers suffered various diseases and they knew that dioxin was the MOST TOXIC chemical they had ever encountered, they CERTIFIED to the U.S. government that not a single worker had ever suffered from a health problem while manufacturing 2,4,5-T.

Now, despite literally years of work and knowing that we are right, we do not know that there is anything more that we can do. Previously we told you that we were fearful that the courts, including the Supreme Court, would weigh the economic interests of the chemical companies over the health interests of you, your families and the rest of our veterans. The decision we have received does not go specifically to whether veterans were injured by the chemical companies? products. Instead, the courts have, in my opinion, rather cynically held that we cannot even present this issue to a jury because even if the companies had not hidden everything from the government, our government would have used Agent Orange anyway. How we can possibly know that or possibly believe that is difficult for me to understand. At minimum, it should have been left up to a jury to decide. This cannot be the law, but it has been made the law in this case..

I thank you very much for your time and patience and I certainly commiserate with all of those who have suffered from these deadly chemicals.

If you have any questions, I will be more than happy to answer them. I only wish that some way, somehow, I could have done more.

Sincerely,

Gerson Smoger, J.D., Ph.D. Smoger & Associates, P.C.

gerson@agentorangelaw.net

gerson@texasinjurylaw.com

510-531-4529

 

۞

 

French :

From: mariehelene.lavallard at wanadoo.fr (=?iso-8859-1?Q?Marie_H=E9l=E8ne_Lavallard?=)

Date: Tue, 3 Mar 2009 15:14:18 +0100

Subject: [aowg] press relaese lost in the air !

Message-ID: <00b901c99c0a$578a57a0$9601a8c0@HP15063008721>

Some got the attached piece, some did not. So, there it is : COMMUNIQUE DE PRESSE

27 fevrier 2009 :

la Cour Supreme des etats-Unis a rejete la requete des victimes vietnamiennes et americaines.

De 1961 - 1971, l'armie americaine a diverse sur le sud Vietnam 80 millions de litres de defoliants, dont le tristement celebre Agent Orange, qui contient de la dioxine. Il en est resulte un disastre ecologique et une catastrophe sanitaire sans precedent, dont les consequences persistent : aujourd'hui l'Agent Orange tue encore.

Un deni de justice de la Cour Supreme americaine

En janvier 2004, les victimes vietnamiennes ont intent? un proc?s contre 37 firmes de produits chimiques (Monsanto, Dow Chemical, etc.), qui ont fourni les defoliants e l'armie americaine et en ont retire des profits considerables. Les Vietnamiens ont ete deboutes en premiere instance (10 mars 2005) et en appel (22 fevrier 2008). Les jugements statuaient que

- la disposition legislative (l'ATS) dont se reclamaient les Vietnamiens ne s'applique pas e leur cas ;

- les firmes ont agi sur commande du gouvernement americain et sont de ce fait e l'abri de toutes poursuites ;

- les defoliants ont ete utilises pour proteger les soldats americains et non comme armes contre la population.

En consequence la plainte des Vietnamiens etait jugee irrecevable, tout comme la plainte analogue deposee par les Veterans americains.

Le dernier recours etait d'obtenir de la Cour Supreme des etats-Unis (requete du 8 octobre 2008) que ces decisions soient remises en question et que les proces sur le fond puissent enfin s'ouvrir. La Cour Supreme vient de le refuser sans donner aucun motif. Sans doute a-t-elle cru mettre ainsi un point final e l'affaire.

Mais le monde entier continue e demander justice. En depit de la decision scandaleuse de la Cour Supreme, la lutte ne cessera pas tant que justice n'aura pas ete rendue aux victimes vietnamiennes et americaines des epandages d'Agent Orange.

Pour sa part, apres sa Conference internationale sur les effets de l'Agent Orange (Paris, Palais du Senat, mars 2005), apres de multiples campagnes d'information et de petitions soutenant les victimes vietnamiennes et leur organisation la VAVA, l'Association d'Amitie Franco-Vietnamienne (AAFV) poursuit son combat. La prochaine etape en sera la soiree-debat du 9 mars e 19 heures, e la mairie de Montreuil :

De l'Agent Orange aux OGM : Monsanto toujours !

L'AAFV

www.aafv.org

 

۞

 

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Tue, 3 Mar 2009 05:56:47 -0800

Subject: [aowg] VN: American court's verdict can't end dioxin matter

Message-ID: <COL111-W159F31CCCF8BA2F888F5AEBBA60@phx.gbl>

http://english.vietnamnet.vn/social/2009/03/833848/

American court's verdict can't end dioxin matter

17:24' 03/03/2009 (GMT+7)

VietNamNet Bridge - Speaking with VietNamNet on March 3, the Secretary General of the Vietnam Association of Victims of Agent Orange/Dioxin (VAVA) Tran Xuan Thu said though the opportunity for Vietnamese AO victims in US court had passed, the struggle for justice will continue.

An AO/dioxin child victim.

Thu said VAVA is about to release a statement to protest the decision made on March 2 by the US Supreme Court to not consider Vietnamese and American AO victims' petition against companies that produced defoliants used in the Vietnam War.

'This decision doesn't put an end to Vietnamese AO/dioxin victims' struggle for justice. We will continue to ask for justice by other methods. The verdict can't put an end to issues related to Vietnamese AO/dioxin victims,' Thu said.

VAVA affirmed that the US Supreme Court's verdict was contrary to the fact that AO/dioxin has left serious consequences on millions of Vietnamese.

Thu said VAVA is compiling files about AO/dioxin victims. The association has finalised two sets of documents about victims who are women in the two northern provinces of Ninh Binh and Thai Binh who joined the war of resistance in the Truong Son trail area.

These documents will be part of the files serving the struggle for justice for Vietnamese AO/dioxin victims in the international arena.

The US Supreme Court rejected the petition of Vietnamese AO/dioxin victims and two other petitions by American veterans asking American chemical companies to compensate them for their sufferings.

Lawyer Jonathan Moore, advisor to VAVA in the lawsuit against 37 US chemical companies, said the struggle will continue till Vietnamese victims and all people who are victims of the US government's 'chemical war' campaign in Vietnam receive justice.

Merle Ratner, coordinator of the Vietnam Agent Orange Relief Responsibility Campaign (VAORRC), said VAVA's lawsuit has received constant support from the public in the US and in the world. VAVA filed a complaint with the US District Court of Brooklyn, NY, in January 2004. However, the court dismissed the complaint on the grounds that the chemical, designed as an herbicide, did not fit the definition of chemical warfare and therefore did not violate international law. In April 2005, the lawsuit was submitted to the US Court of Appeals for the Second Circuit, but it affirmed the lower court's decision. A petition for the case was submitted for a rehearing with a full bench judge of the Court of Appeals, but again it confirmed the previous decision. VAVA took the lawsuit to the US Supreme Court in August. The US Supreme Court on March 2 dismissed the complaint again.

 

۞

 

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Tue, 3 Mar 2009 05:51:57 -0800

Subject: [aowg] VN: US Supreme Court denies reviewing AO lawsuit

Message-ID: <COL111-W37A42414F049278AE1B0EFBBA60@phx.gbl>

http://english.vovnews.vn/Home/US-Supreme-Court-denies-reviewing-AO-lawsuit/20093/102283.vov

Updated : 4:00 PM, 03/03/2009

US Supreme Court denies reviewing AO lawsuit

The US Supreme Court on March 2 announced its decision to refuse petitions for reinstating the lawsuit lodged by Vietnamese and US victims Agent Orange (AO) against producers of the toxic chemical used during the Vietnam War. The court made no comment on the decision approved on February 27, which denied the review of the complaints submitted by Vietnamese AO victims as well as the two other petitions filed by US veterans to request US chemical companies to compensate for health effects they and their families suffered.

The New York Court of Appeals previously rejected these complaints despite scientific research and facts that have proved AO used during the Vietnam War relates to cancer, diabetes and foetal deformities.

Lawyer Jonathan Moore, who counsels the Vietnam Association of Victims of Agent Orange (VAVA) in the lawsuit against 37 US companies producing the toxic chemical, said he was sad to hear this decision.

'Although we have lost this battle, our struggle must continue until we achieve justice for all those who were victimized by the US government's campaign of chemical warfare during the Vietnam War,' Moore stressed.

The Coordinator of the Vietnam Agent Orange Relief & Responsibility Campaign, Merle Ratner, said: 'As a US citizen, I am outraged that the Supreme Court has refused justice for the more than 3 million Vietnamese victims of Agent Orange as well as to Agent Orange affected US veterans whose suit was also denied review.'

'However, the lawsuit of VAVA has produced unprecedented public support, both in the US and internationally for justice and compensation for Vietnam's Agent Orange victims' Americans will keep on fighting for justice and for full compensation for the victims and clean up of the hot spots,' Ratner said.

 

۞

 

On Mon, Mar 2, 2009 at 10:42 AM,

Paul Sutton <ssgtusmc6169 at yahoo.com> wrote:

US SUPREME COURT TURNS DOWN AGENT ORANGE CASES

posted 10:48 am Mon March 02, 2009 - Washington

from ABC 7 News - <http://www.wjla.com/news/stories/0309/599781.html>

http://www.wjla.com/news/stories/0309/599781.html

The Supreme Court has turned down American and Vietnamese victims of Agent Orange who wanted to pursue lawsuits against companies that made the toxic chemical defoliant used in the Vietnam War. The justices offer no comment on their action Monday, rejecting appeals in three separate cases, in favor of Dow Chemical, Monsanto and other companies that made Agent Orange and other herbicides used by the military in Vietnam.

Agent Orange has been linked to cancer, diabetes and birth defects among Vietnamese soldiers and civilians and American veterans.

The American plaintiffs blame their cancer on exposure to Agent Orange during the military service in Vietnam . The Vietnamese said the U.S.' sustained program to prevent the enemy from using vegetation for cover and sustenance caused miscarriages, birth defects, breast cancer, ovarian tumors, lung cancer, Hodgkin's disease and prostate tumors.

All three cases had been dismissed by the 2nd U.S. Circuit Court of Appeals in New York .

The appeals court said that lawsuit brought by the Vietnamese plaintiffs could not go forward because Agent Orange was used to protect U.S. troops against ambush and not as a weapon of war against human populations.

The other two suits were filed by U.S. veterans who got sick too late to claim a piece of the $180 million settlement with makers of the chemical in 1984. In 2006, the Supreme Court deadlocked 4-4 on whether those lawsuits could proceed.

The appeals court ultimately said no to both. In one case, the court said companies are shielded from lawsuits brought by U.S. military veterans or their relatives because the law protects government contractors in certain circumstances who provide defective products.

In the third suit, the appeals court ruled that the companies could transfer claims from state to federal courts.

The cases are Isaacson v. Dow Chemical Co. 08-460, Stephenson v. Dow Chemical Co., 08-461, and Vietnam Association for Victims of Agent Orange v. Dow Chemical Co., 08-470.

Paul Sutton "Dominus Fortissima Turris" Patriotism: Supporting your Country ALL THE TIME; and, your government when it deserves it - MARK TWAIN

"For ours was a Noble Cause and we will be remembered as the Noble Generation."

IF YOU DON'T STAND BEHIND OUR TROOPS, PLEASE, FEEL FREE TO STAND IN FRONT OF THEM !!!

"Freedom is not free . . . but the U.S. Military will pay most of your share."

Pacifism is a luxury paid for by warriors!!

 

۞

 

From: shammond at warlegacies.org (Susan Hammond)

Date: Mon, 2 Mar 2009 12:32:31 -0500

Subject: [aowg] more articles on the Supreme Court cases

Message-ID: <200903021732.n22HWVRX051929@skywalker.vermontel.net>

Court turns down Agent Orange cases

2 hours ago

WASHINGTON (AP) ' The Supreme Court has turned down American and Vietnamese victims of Agent Orange who wanted to pursue lawsuits against companies that made the toxic chemical defoliant used in the Vietnam War.

The justices offer no comment on their action Monday, rejecting appeals in three separate cases, in favor of Dow Chemical, Monsanto and other companies that made Agent Orange and other herbicides used by the military in Vietnam.

Agent Orange has been linked to cancer, diabetes and birth defects among Vietnamese soldiers and civilians and American veterans.

The American plaintiffs blame their cancer on exposure to Agent Orange during the military service in Vietnam. The Vietnamese said the U.S.' sustained program to prevent the enemy from using vegetation for cover and sustenance caused miscarriages, birth defects, breast cancer, ovarian tumors, lung cancer, Hodgkin's disease and prostate tumors.

All three cases had been dismissed by the 2nd U.S. Circuit Court of Appeals in New York.

The appeals court said that lawsuit brought by the Vietnamese plaintiffs could not go forward because Agent Orange was used to protect U.S. troops against ambush and not as a weapon of war against human populations.

The other two suits were filed by U.S. veterans who got sick too late to claim a piece of the $180 million settlement with makers of the chemical in 1984. In 2006, the Supreme Court deadlocked 4-4 on whether those lawsuits could proceed.

The appeals court ultimately said no to both. In one case, the court said companies are shielded from lawsuits brought by U.S. military veterans or their relatives because the law protects government contractors in certain circumstances who provide defective products.

In the third suit, the appeals court ruled that the companies could transfer claims from state to federal courts.

The cases are Isaacson v. Dow Chemical Co., 08-460, Stephenson v. Dow Chemical Co., 08-461, and Vietnam Association for Victims of Agent Orange v. Dow Chemical Co., 08-470.

WASHINGTON, March 2 (Reuters) - The Supreme Court let stand on Monday the dismissal of lawsuits by Vietnamese nationals and U.S. military veterans against Dow Chemical Co, Monsanto Co and other chemical makers over the use of the herbicide Agent Orange during the Vietnam War.

Without comment, the justices declined to review a ruling last year by a U.S. appeals court in New York that the plaintiffs could not pursue their claims for their alleged injuries from their exposure to the chemical defoliant.

In one case, the Vietnamese nationals said the companies should be held liable for supplying the U.S. military with Agent Orange for spraying in areas of South Vietnam in the 1960s, in violation of international law.

The plaintiffs had sought class-action status for millions of Vietnamese people. The appeals court upheld a federal judge's ruling that Agent Orange had been used as a defoliant, not as a poison designed for or targeting human populations.

In a second case, U.S. military veterans or their relatives said a federal judge and the appeals court had erred in ruling the companies could assert a government-contractor defense that shields them from liability.

In 1984, seven chemical companies, including Dow and Monsanto, agreed to a $180 million settlement with U.S. veterans who claimed Agent Orange had caused health problems. (Reporting by James Vicini, Editing by Dave Zimmerman)

http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/8382693

Susan Hammond

Director

War Legacies Project

144 Lower Bartonsville Rd,

Chester, VT 05143

Tel: 917-991-4850 Fax: 917-591-2207

email: HYPERLINK "mailto:shammond at warlegacies.org"shammond at warlegacies.org

Website: HYPERLINK "http://www.warlegacies.org"http://www.warlegacies.org

 

۞

 

From: shammond at warlegacies.org (Susan Hammond)

Date: Mon, 2 Mar 2009 11:49:21 -0500

Subject: [aowg] Supreme Court turns down Agent Orange appeals from Vietnamese US veterans

Message-ID: <200903021649.n22GnMYJ047398@skywalker.vermontel.net>

Supreme Court turns down Agent Orange appeals from Vietnamese, US veterans

By Associated Press

10:54 AM EST, March 2, 2009

WASHINGTON HYPERLINK "http://www.baltimoresun.com/topic/arts-culture/mass-media/news-media/associ ated-press-AUTOORNPR000041.topic"(AP) ' The Supreme Court has turned down American and Vietnamese victims of Agent Orange who wanted to pursue lawsuits against companies that made the toxic chemical defoliant used in the Vietnam War.

The justices offer no comment on their action Monday, rejecting appeals in three separate cases, in favor of HYPERLINK "http://www.baltimoresun.com/topic/economy-business-finance/dow-chemical-com pany-ORCRP004692.topic"Dow Chemical, Monsanto and other companies that made Agent Orange and other herbicides used by the military in Vietnam.

Agent Orange has been linked to cancer, diabetes and birth defects among Vietnamese soldiers and civilians and American veterans.

Susan Hammond

Director

War Legacies Project

144 Lower Bartonsville Rd,

Chester, VT 05143

Tel: 917-991-4850 Fax: 917-591-2207

email: HYPERLINK "mailto:shammond at warlegacies.org"shammond at warlegacies.org

Website: HYPERLINK "http://www.warlegacies.org"http://www.warlegacies.org

 

۞

 

From: krasu at msn.com (Debra Kraus)

Date: Sat, 28 Feb 2009 18:20:45 -0800

Subject: [aowg] Paris AO photo exhibitionn pulls no punches

Message-ID: <COL111-W14F6B5D67F7A90575E2828BBA80@phx.gbl>

Paris AO photo exhibition pulls no punches http://army.qdnd.vn/world.world.wnews. 23006.qdnd

Visitors to a photo exhibition in Paris highlighting the deadly legacy of Agent Orange/dioxins sprayed over Vietnam by US troops during the war have been profoundly moved, both by the cruelties of conflict and the bravery of those affected.

More than 40 photos are on display, depicting the daily lives of Vietnamese AO/dioxin victims or US veterans now suffering from cancer as a result of the use of the toxic chemicals. The images were taken by Western press photographers, Alexis Duclos, Philippe Eranian and Olivier Papegnies.

Each photo is unique in its own right, but all of the images remind the viewer of the past mistakes and war crimes that continue to have a negative effect on today's younger generations. These photos also deliver a strong message to the world: Although there is currently much talk of sustainable development and environmental protection, we must be vigilant and ensure that similar catastrophes never occur again.

The show, organised by Collectif Vietnam Dioxine and students from the Soceaux Technology Institute, aims to send a clarion call to the international community, asking it to share the difficulties faced every day by AO/dioxin victims, and at the same time, condemn the manufacturers and users of these toxic chemicals.

Caroline Delenne, a student at the Sorbonne University , said that the images reflect the cruelty of the war, as well as reflecting the bravery of the victims, who are in need of support from the international community.

The President of Collectif Vietnam Dioxine, Vo Dinh Kim, said that, following the event, his group plans to organise similar shows, aimed at French youths and students and undertake campaigns to raise public awareness of the effects of AO/dioxins in order to gain stronger support for the Vietnamese victims.

Source: VNA

 


 

Bài khác về Vụ Kiện Da Cam:

- Xoa Dịu Nỗi Đau Da Cam

 

 

Trang Chính Trị Xã Hộiiii